Eksem

Eksem – ekzema från grekiskan, betyder ”koka över” eller ”kokar under huden”. Hudutslag som karakteriseras av rodnad, svullnad, torrhet och ibland intensiv klåda! Ett jobbigt tillstånd som förvärras när man kliar på eksemen, eftersom det oftast blir infekterade sår som följd.

Hela mitt liv har jag haft att göra med eksem. Från min egen barndom till mina barns svåra eksem. Jag har alltid varit intresserad av att hitta och kunna ta bort orsaken till olika problem, och inte bara dämpa symptomen.
Än i dag med den sjukvård vi har, finns cremer och salvor som hjälper mot symptomen, men inte en enda som tar bort orsaken till problemen.

Huden är vår kropps största utrensningsorgan. Har man hudbesvär i någon form, så beror det egentligen på problem inifrån.
Mina egna erfarenheter är att om man lider av eksem så har det med inre obalanser att göra.
Eftersom huden är vårt största utrensningsorgan så kommer gifter som våra reningsorgan, njurar, lever, tarmar och lungor försöker göra sig av med att synas på utsidan, problemen sätter sig ofta på huden, med utslag och klåda som följd.

Det kan vara gifter från kvicksilverfyllningar, vacciner, mediciner, miljögifter och annat som belastar våra kroppar, och ligger till grund för att kroppen utvecklar allergier och eksem. Eksem med klåda kan även framträda när man utsätter sig för ämnen som kan vara allergena, ex. pälsdjurskvalster, födoämnen, mögel, gräs och annat.
Arvsanlag ligger också bakom många allergiska besvär som astma, allergier och eksem.

Så vad är då bäst att göra? Det finns inga enkla vägar tyvärr. Är det allergiskt eksem så måste man ju såklart undvika de ämnen, djur, födoämnen som man märker att man inte tål.
Det räcker inte med att smörja en creme och tro att eksemet ska försvinna, för det gör det oftast inte. Såvida det inte handlar om en kortisoncreme som helt enkelt ”trycker” tillbaka problemen in i huden igen. Använder man kortisoncreme regelbundet tunnas huden ut, och att stoppa problemen på utsidan, innebär att det som ska ut ur kroppen letar sig andra vägar ut istället, t.ex. genom lungorna, med astma som följd. Det har jag också erfarit.

Men ibland måste man ändå ta till kortisoncreme för att dämpa inflammationer, så att inte ”svinkoppor”, eller infekterade eksem tar över.

Det man absolut inte behöver är mjukgörande cremer innehållande paraffinoljor, plaster och andra starka kemikalier från petroleumindustrin.

Använd istället i första hand mjukgörande cremer och salvor tillverkade av oljor och fetter från växtriket.
De tillför huden näring, mjukgör och hjälper huden att bygga upp en motståndskraftig skyddsbarriär, vilket får till följd att huden kan reparera sig och bli frisk och smidig.

I växtriket finns flera läkeörter som kan hjälpa riktigt bra! Men det gäller också att vara försiktig, då de är bioaktiva och även de kan ge reaktion om man är allergisk mot ämnet.

De växter jag har haft bäst erfarenhet av är aloe vera (aloe barbadensis), ringblomma (calendula officinalis), hästfibbla (arnica montana), kamomill (matricaria chamomilla) och pepparmynta (mentha piperita), den sistnämnda som verkar något klådstillande.
Kallpressade ekologiska växtoljor som innehåller hög halt av essentiella fettsyror, och sheasmör som verkar inflammationshämmande och mjukgör fantastiskt!

Finns det behandling med ljusterapi på sjukhus eller lasarett där man bor, så kan man höra med sin läkare som kan skriva en remiss, så att man har möjlighet att få behandlingar. Det brukar stärka upp huden, och till viss del läka huden. (Ska inte förväxlas med solarium, som är något annat)
Att vistas på varmare breddgrader varje år brukar ha god effekt, och borde vara en självklarhet för de människor som lider av svåra eksem! Den fuktiga mineralrika luften och solen brukar göra underverk med eksemhud!

Vid infekterade eksem kan man med fördel badda huden med kolloidalt silver, som verkar både virus, bakterie och svampdödande. Brukar vara mycket effektivt.

Fungerar kosttillskott?
Min egen erfarenhet är att det är otroligt viktigt med omega 3 olja. Ät gärna Tran, fiskolja med omega 3 med fettsyrorna EPA och DHA, bra för immunsystem, hjärna, hjärta och hud. (förutsatt att man inte har en allergi mot fisk)
Chlorellaalger, de gröna pillren har en positiv effekt på eksem. De tillför många fina näringsämnen som kroppen lätt kan ta upp i och med att det är helt rena pressade alger och inget annat. De gröna, klorofyllrika pillren avgiftar dessutom kroppen på ett skonsamt sätt.

Homeopatiska preparat kan ge effekt om man hittar rätt! Men man ska vara medveten om att homeopati alltid har en utrensande effekt, så att man först blir sämre, därefter bättre.

Att boosta sin tarmflora med nyttig probiotika som främjar god mag och tarmfunktion samt stöttar immunförsvaret är också viktigt! Men kom ihåg att dessa nyttiga bakterier också behöver mat, så fyll på med råa bär, råa grönsaker, rotsaker och frukter. Blåbär, vinbär och lingon gör god verkan på både lever och njurar. Går utmärkt att använda i smoothies.

Vilka mjukgörande cremer och salvor ska man då använda sig av vid eksem?

Vi på Ljung brukar rekommendera Ringblomscreme och Arnicasalva i första hand som mjukgörande creme eller salva. Och i ansiktet Ringblomscreme eller Ansiktscreme Intensiv.

Husmorstips vid intensiv klåda: Badda med kolloidalt silver, speciellt om de börjar bli infekterade. Det verkar samtidigt något klådstillande. Strö potatismjöl på de kliande eksemen, som kan ge en klådstillande effekt.

Viktigt är också att hålla naglar kortklippta samt vara noga med handhygienen, eftersom alla med kliande eksem omedvetet kliar på eksemen under nattetid.

/ Erika

Ljung hudvård står för ekologisk, närproducerad och miljövänlig hudvård och tillverkas i hjärtat av Lappland. Med bakgrund av svåra hudproblem och genom den positiva effekt som vegetabiliska råvaror har på huden, inspireras vi till att utveckla tillverkningen av naturliga hudvårdsprodukter. Våra hudvårdsprodukter hjälper huden att hålla sig frisk, mjuk och smidig med en unik kombination av ekologiska oljor och örter som skyddar och återfuktar huden på ett naturligt sätt.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *