Ringblomman

Ringblomman är en härlig sommarblomma som trivs nästan överallt, är lättodlad, har lång blomningstid och kan användas till mycket. Har du Ringblomma i din trädgård?
Då är det dags att skörda och använda den. Hela växten går att äta men vanligast är kanske att använda de färgglada kronbladen.

De blir en fin färgklick i sallader eller hackade i ett kryddsmör. Testa också att låta kronbladen koka med när du kokar ris så får du en fin gyllengul färg på riset och en förklaring till varför Ringblomman ibland kallas för falsk saffran.
Av bladen kan man också göra ett örtté med med en mild, något bitter blommig smak.

Ringblommans latinska namn är Calendula Officinalis.
Kalendae är latin för månadens första dag och tolkas som att den blommar nästan året om i sin hemmiljö kring medelhavet. Ordet officinalis stammar från det latinska ordet för apotek och antyder att Ringblomman har en lång historia som medicinalväxt.


Ringblomman är anti-inflammatorisk och bakteriedödande mot bland annat stafylokocker. Den innehåller även salisylsyra, samma ämne som finns i värktabletter, och därför har blomman länge använts mot till exempel huvudvärk och mensvärk.

Ringblomman är populär att använda i hudvård och undersöker man dess innehåll av verksamma ämnen förstår man snabbt varför. Den innehåller bland annat bitterämnet calendulin och karotenoider som vårdar och lugnar känslig hud.

Hudvårdsprodukter med Ringblomsextrakt passar därför väldigt bra att använda vid svårläkta eksem, självsprickor, hudinflammationer och blöjeksem och för den som har mycket torr hud.
Salisylsyran löser också upp orenheter i huden och kan förebygga acne samtidigt som den verkar anti-inflammatoriskt.

ringblomscreme

Vår ringblomscreme är mycket bra för torr hud och hjälper till vid läkning av eksem och andra hudproblem, fungerar även mycket bra vid acnebenägen hud, gärna i kombination med Ansiktsvatten Rose Mist.

Innehåller förutom ringblomma även mild och lugnande lavendelolja. Den finns även utan tillsatt eterisk olja men då bör man var medveten om att den doftar lite örtigt av råvarorna.

Ljung hudvård står för ekologisk, närproducerad och miljövänlig hudvård och tillverkas i hjärtat av Lappland. Med bakgrund av svåra hudproblem och genom den positiva effekt som vegetabiliska råvaror har på huden, inspireras vi till att utveckla tillverkningen av naturliga hudvårdsprodukter. Våra hudvårdsprodukter hjälper huden att hålla sig frisk, mjuk och smidig med en unik kombination av ekologiska oljor och örter som skyddar och återfuktar huden på ett naturligt sätt.