Bästa deodorant 2017

Ljung Deodorant Hjortronblom – bästa deodorant i Organic Beauty Awards 2017!

Juryns motivering: Lika naturlig och fräsch som namnet, med en härlig svag doft som gifter sig med vilken parfym som helst.
Utan kladd håller den dig fräsch hela dagen och kvällen!

 

Vad är det då som gör den så bra?

Deodorant Hjortronblom innehåller ekologisk aloe vera som är otroligt bra vid känslig hud, och har ett lätt surt pH-värde som hjälper till att förhindra uppkomsten av bakterier. Aloe vera har också antiseptisk verkan och kan användas på sår (tex efter rakning) för snabbare läkning. Aloe verans fantastiska egenskaper tillsammans med renande ricinolja dämpar både irritation och sveda ger en mycket mild och skön känsla under armarna!

Den innehåller också bikarbonat som verkar bakteriedödande och motverkar svettlukt, samt ett naturligt mineralsalt som kallas kaliumalun. Kaliumalun är sammandragande, motverkar bakterietillväxt på ytan av huden och hämmar svettproduktionen utan att täppa till svettkörtlarna. Saltet bryts direkt från jordskorpan och i det kan det förekomma naturligt aluminium, men det naturliga saltet består av stora molekyler som inte tas upp av kroppen. Alun är vanligt i tex kristalldeo eller saltdeo och är väl beprövat och ger inga negativa miljöeffekter.

Däremot bör man undvika det omdebatterade ämnet aluminiumklorid som ofta  finns i antiperspiranter och konventionella deodoranter. Det är ett kemiskt framställt ämne som är allergiframkallande och tros tas upp av huden, innehåller små molekyler som täpper till svettkörtelgångarna och stoppar därför effektivt svettutsöndringen. Det gör att de gifter som finns i vår kropp och som kroppen gör sig av med med hjälp att svettning, inte har nånstans att ta vägen och därför verkar lagras i kroppen.

 

Med en underbart mjuk och bärig doft av hjortron passar Deodorant Hjortronblom särskilt bra för känslig hud.
Deodorant Fjällsippa har samma fina innehåll men med en frisk citrusdoft, och båda är lika uppskattade av både kvinnor och män!

Applicera deon på torr hud efter dusch, den drar snabbt in och man upplever inget kladd under armarna när den torkat.

Använd naturens egna råvaror

Nu rullar reklamen på TV om vad man kan använda till torra slemhinnor i underlivet. Tänker spontant att det mest naturliga och det enkla är det bästa!
Kokosolja är tex perfekt till torra slemhinnor utan onödiga tillsatser, det har vid rumstemperatur fast form men smälter när man tar det i handen.

Är ju alltid bra att ha en burk kokosolja hemma! Det kan användas till så mycket mer som t.ex. raw food bakverk, med tillsats av lite salt så fungerar det utmärkt som smör på mackan för den mjölkkänslige, en klick i gröten förhöjer smaken och smörjer tarmarna (kan hjälpa vid förstoppning), i badvattnet eller i hemgjorda våtservetter till babyn, ja det finns såå många användningsområden.

Många använder kokosolja i all slags matlagning och där går åsikterna isär om hur nyttigt kokosoljan egentligen är med tanke på dess fettsyresammansättning. Men det man stoppar i sig kan man ha som tumregel att alltid variera, fortsätt tex att använda kallpressad olivolja och rapsolja som också innehåller essentiella (livsviktiga) fettsyror. Kroppen behöver nyttigt fett!

Dessutom kan kokosolja, precis som andra oljor, mjuka upp torr hud, göra frissigt hår blankt och användas som massageolja. Många använder endast kokosolja som hudvård i ansiktet, men upptäcker efter en tid att huden känns torr.
Den bör i så fall alltid användas ihop med nån form av vätska eller gelé och gärna tillsammans med andra fina växtoljor för en bra sammansättning fettsyror för huden.

Kokosolja har antiseptiska egenskaper, ett högt näringsvärde och innehåller vitaminer och mineraler, antioxidanter och fettsyror. Nästan hälften av kokosoljans fettsyror består av laurinsyra. Den innehåller även karpylsyra, en fettsyra som också finns i bröstmjölk.

Kallpressade växtoljor överhuvudtaget är mycket näringsrika och användbara. Vår svenska rapsolja tex kallas ofta för naturens eget kortison.

Rapsolja är känd för att den kan lindra klåda och hudirritationer nästan lika bra som kortison, antagligen på grund av den höga halten steroler. Rapsolja är rik på essentiella fettsyror, med en sammansättning av omega 3-6-9 och innehåller dessutom antioxidanter och fytosteroler som verkar anti-inflammatoriskt.

Olivolja med sina antioxidativa egenskaper och sitt fina innehålla av essentiella fettsyror och E-vitamin är mycket bra för både kropp och hud. Kan med fördel användas tillsammans med andra torrare oljor och även i matlagning.

Välj alltid kallpressade och ekologiska oljor!

Dessa oljor är bara tre exempel på förnyelsebara råvaror, naturens fantastiska material som vi kan ha nytta av i vår vardag, både i hudvård och kost.

/ Erika

 

 

 

Underbara ansiktsolja!

Oljor delas in i fem kategorier. Det finns torra, halvtorra, halvfeta, feta och vaxliknande oljor, och de har en mängd välgörande egenskaper för den fina huden i ansiktet.
Ansiktsolja håller huden mjuk och smidig samtidigt som den stärker hudens naturliga skydd mot uttorkning, vind och kyla.

En vanlig missuppfattning är att ansiktsolja känns fet på huden och ger ett glansigt intryck, men med rätt kombination av oljor absorberas den snabbt och gör huden mjuk och sammetslen.
Trots att det kan verka bakvänt att applicera olja på en fet hud är det faktiskt det mest logiska. Huden vet om den är tillräckligt skyddad och producerar mer av sitt eget fett om den är torr och mindre om den är balanserad.

Till skillnad från en ansiktscreme, så består ansiktsolja endast av vegetabiliska oljor, alltså hudvård i dess renaste form som hindrar huden från att torka ut, vilket gör att den även passar perfekt under vintertid då huden behöver lite extra vård.

En ansiktsolja kan användas dagligen, både morgon och kväll, men framförallt brukar vi rekommendera ansiktsolja på kvällen istället för nattcreme, eftersom användning av nattcreme signalerar till sebumkörtlarna att minska på fuktighetsproduktionen vilket kan resultera i en torrare hud. Ansiktsoljan däremot drar in djupare i huden och tillför näring och antioxidanter och hjälper huden att återuppbyggas under natten.

En ansiktsolja kan användas som den är, men tillför då gärna fukt/ ansiktsvatten först, eller under en ansiktscreme som har mer skyddande egenskaper mot yttre påverkan.

De ekologiska oljor vi använder oss av gör aldrig huden fet, som petroleumoljor kan göra, utan hjälper istället till att få huden i balans.

Uttorkande tvålbaserade produkter och fettfria acneprodukter torkar ut huden, rubbar hudens balans och triggar sebumkörtlarna att producera ännu mer fett.
Eftersom huden innehåller fukt och naturligt fett är det därför bäst att undvika att tvätta bort det med stark rengöring på morgonen. Rengör istället ansiktet på kvällen!

Och avsluta gärna med en härlig ansiktsolja, du kommer att känna hur din hud älskar det!