Använd naturens egna råvaror

Nu rullar reklamen på TV om vad man kan använda till torra slemhinnor i underlivet. Tänker spontant att det mest naturliga och det enkla är det bästa!
Kokosolja är tex perfekt till torra slemhinnor utan onödiga tillsatser, det har vid rumstemperatur fast form men smälter när man tar det i handen.

Är ju alltid bra att ha en burk kokosolja hemma! Det kan användas till så mycket mer som t.ex. raw food bakverk, med tillsats av lite salt så fungerar det utmärkt som smör på mackan för den mjölkkänslige, en klick i gröten förhöjer smaken och smörjer tarmarna (kan hjälpa vid förstoppning), i badvattnet eller i hemgjorda våtservetter till babyn, ja det finns såå många användningsområden.

Många använder kokosolja i all slags matlagning och där går åsikterna isär om hur nyttigt kokosoljan egentligen är med tanke på dess fettsyresammansättning. Men det man stoppar i sig kan man ha som tumregel att alltid variera, fortsätt tex att använda kallpressad olivolja och rapsolja som också innehåller essentiella (livsviktiga) fettsyror. Kroppen behöver nyttigt fett!

Dessutom kan kokosolja, precis som andra oljor, mjuka upp torr hud, göra frissigt hår blankt och användas som massageolja. Många använder endast kokosolja som hudvård i ansiktet, men upptäcker efter en tid att huden känns torr.
Den bör i så fall alltid användas ihop med nån form av vätska eller gelé och gärna tillsammans med andra fina växtoljor för en bra sammansättning fettsyror för huden.

Kokosolja har antiseptiska egenskaper, ett högt näringsvärde och innehåller vitaminer och mineraler, antioxidanter och fettsyror. Nästan hälften av kokosoljans fettsyror består av laurinsyra. Den innehåller även karpylsyra, en fettsyra som också finns i bröstmjölk.

Kallpressade växtoljor överhuvudtaget är mycket näringsrika och användbara. Vår svenska rapsolja tex kallas ofta för naturens eget kortison.

Rapsolja är känd för att den kan lindra klåda och hudirritationer nästan lika bra som kortison, antagligen på grund av den höga halten steroler. Rapsolja är rik på essentiella fettsyror, med en sammansättning av omega 3-6-9 och innehåller dessutom antioxidanter och fytosteroler som verkar anti-inflammatoriskt.

Olivolja med sina antioxidativa egenskaper och sitt fina innehålla av essentiella fettsyror och E-vitamin är mycket bra för både kropp och hud. Kan med fördel användas tillsammans med andra torrare oljor och även i matlagning.

Välj alltid kallpressade och ekologiska oljor!

Dessa oljor är bara tre exempel på förnyelsebara råvaror, naturens fantastiska material som vi kan ha nytta av i vår vardag, både i hudvård och kost.

/ Erika

 

 

 

Ljung hudvård står för ekologisk, närproducerad och miljövänlig hudvård och tillverkas i hjärtat av Lappland. Med bakgrund av svåra hudproblem och genom den positiva effekt som vegetabiliska råvaror har på huden, inspireras vi till att utveckla tillverkningen av naturliga hudvårdsprodukter. Våra hudvårdsprodukter hjälper huden att hålla sig frisk, mjuk och smidig med en unik kombination av ekologiska oljor och örter som skyddar och återfuktar huden på ett naturligt sätt.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *