Nässelpesto

Har ni nässlor på gården? Klipp inte bort dem, utan ta rätt på dem istället!

Nässlan innehåller rikligt med järn, vitaminer och mineraler. Den är vår bästa blodrenande och samtidigt blodbildande medicinalväxt. Nässlor ska vara inflammationshämmande, avgiftande, bra vid förstoppning, mot reumatism och eksem, urindrivande och sänker blodsockernivån. Brännässlan tillhör de bästa medicinalväxter vi har. Läkekraften finns i roten, stjälken, bladen och i blommorna.

Särskilt bra ska nässlor vara för håret, speciellt roten. Nässelvatten i håret ger glans, förhindrar mjäll och håravfall.​ Men nässlan går också att använda till massor av annat till exempel i matlagningen, att göra te av och som ansiktsmask. Eller varför inte testa att göra denna fantastiskt goda nässelpesto!

 

Nässelpesto med Cashewnötter

1 1/2 Liter nässlor som förvälls i 30 sekunder

2 DL Cashewnötter

1 DL riven västerbottensost

1 DL surkål

3st Vitlöksklyftor

1 DL kallpressad rapsolja

1/2 tsk salt

Mixa ihop allt i en skål tills dess ni får en fin konsistens, gott om det fortfarande finns lite bitar kvar av nötterna. Häll upp allt i glasburkar, och förvara dem i kyl.

 

Cashewnötter är också väldigt nyttiga, de är botaniskt sett egentligen ett frö och är precis som andra frön rik på nyttig energi och näring.

  • Rika på omättat fett
  • Källa till protein
  • Högt innehåll av magnesium, fosfor och järn
  • Hög andel omättat fett – Fett är en viktig energikälla som behövs för att våra celler och hormoner ska fungera normalt. Att äta mer fleromättat fett från växtriket, i förhållande till mättat fett från kött och mejeriprodukter, kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Högt fiberinnehåll – Fibrer är en typ av kolhydrater som inte bryts ner under matsmältningen. De behövs bland annat för att förebygga trög mage och säkerställa normal tarmfunktion. Fiberrik mat bidrar också till att hålla blodfettnivåerna låga och stabila, samt till att öka mättnadskänslan.

 

(Varning för känsliga!)

I år så har några andra börjat att mumsa på våra nässlor innan jag hann vara med, så om jag inte springer på några ute i skogen så blir det nog inga nässlor att ta vara på i år. Det är nässelfjärilslarver, tänk så fantastiskt fint när  de blir till fjärilar. Jag  tittar till dem dagligen, och hoppas få se när de tar sina första vingslag!

 

 

 

 

Ljung hudvård står för ekologisk, närproducerad och miljövänlig hudvård och tillverkas i hjärtat av Lappland. Med bakgrund av svåra hudproblem och genom den positiva effekt som vegetabiliska råvaror har på huden, inspireras vi till att utveckla tillverkningen av naturliga hudvårdsprodukter. Våra hudvårdsprodukter hjälper huden att hålla sig frisk, mjuk och smidig med en unik kombination av ekologiska oljor och örter som skyddar och återfuktar huden på ett naturligt sätt.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *