Parfum – Vad innebär det?

Vi får många frågor om varför vi har parfym i våra produkter. Vi vill därför förklara lite mer ingående vad Parfum betyder.

Alla doftämnen i en kosmetisk produkt ska deklareras enligt Eu:s kosmetikaförordning under samma samlingsnamn: Parfum, vare sig de är naturliga eller syntetiska.
I dag är det fler och fler som är doftkänsliga, och det ställer till problem för dessa personer när inte dofter i produkter deklareras (tyvärr är det många fler ämnen som inte heller deklareras..)

Citerar utdrag ur Läkemedelsverkets nyhetsbrev:

”Om doftsättningen av en produkt görs med exempelvis eteriska oljor måste ”parfum” samt eventuellt deklarationspliktiga allergener anges i innehållsförteckningen.
Det kan vara viktig information för personer med doftöverkänslighet eller sensorisk hyperreaktivitet (SHR), som det också kallas.”
Om man tillsätter eteriska oljor med funktionssyfte t.ex. lugnande, kylande, antiseptisk verkan måste de även deklareras med INCI-namn i innehållsförteckningen.

 

I våra produkter använder vi äkta ekologiska eteriska oljor och sammansättningar av eteriska oljor.
Eteriska oljor extraheras (ångdestilleras) eller pressas från olika växter, blommor, örter, blad, ved, frön  och rötter.
De är ofta kända för att ha terapeutisk verkan på olika sätt t.ex. lugnande, upplyftande, cirkulationbefrämjande mm.
Naturdofter är doftkomponenter från eteriska oljor som blandas för att uppnå olika “parfymer”.
(Doftkomponenter som ingår naturligt i vissa eteriska oljor kan vara allergena och måste därför deklareras. Expempel på dessa är: limonen, linalool, geraniol, citronellol, citral, benzyl benzoat m.fl.)

Dessa ska inte sammanblandas med syntetisk parfym!
Syntetisk parfym har nackdelar för både människa och miljö då de ofta innehåller bl.a . Dietylftalate (DEP) och ftalater och syntetiska kemikalier som ofta är skapade för att härma naturliga dofter, men också för att ge bra hållbarhet.
Parfymämnen är flyktiga och i de syntetiska parfymerna tillsätts ofta fixativ vilket gör att doften stannar längre på huden men riskerar också att oxideras, vilket kan vara orsaken till att många reagerar på syntetisk parfym men klarar naturlig.

Dofter är fantastiskt och så viktigt för våra sinnen! 
Vi älskar naturliga dofter från eteriska oljor och dess egenskaper.
Många älskar våra doftsammansättningar i produkterna, därför kommer vi att fortsätta att använda dofter, men flera av våra produkter finns även som doftfritt alternativ.

Ljung hudvård står för ekologisk, närproducerad och miljövänlig hudvård och tillverkas i hjärtat av Lappland. Med bakgrund av svåra hudproblem och genom den positiva effekt som vegetabiliska råvaror har på huden, inspireras vi till att utveckla tillverkningen av naturliga hudvårdsprodukter. Våra hudvårdsprodukter hjälper huden att hålla sig frisk, mjuk och smidig med en unik kombination av ekologiska oljor och örter som skyddar och återfuktar huden på ett naturligt sätt.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *