Hudskola del 1

Hudtyper

Man brukar prata om olika hudtyper eller hudtillstånd. Vi har alla en grundhudtyp som är beständig, men vi kan beroende på årstid, ålder och hur mår vi på insidan uppleva att vår hud förändras. Detta kallas hudtillstånd.
Hudtillstånd kan t.ex. vara;  yttorrhet, känslighet, acne etc. Man kan ha alla tillstånd oavsett vilken hudtyp man har.
Huden påverkas då av hudvårdsprodukter eller avsaknad av hudvårdsprodukter, kost och inre faktorer som stress, sömn, medicinering, sjukdom, magens funktion mm, samt yttre faktorer som väder & vind, föroreningar och luftfuktighet.

Grundhudtyper:

Normal hy – Normal hy är mjuk och spänstig, varken för torr eller för fet utan väl balanserad, och tål de flesta väderlekar. Den normala huden är slät och har en jämn färgton, inga fjälliga områden och inga synliga porer.

Torr hy – Torr hy kan ha fina linjer och kännas tunn och sträv pga. otillräcklig talgproduktion. En torr hy är finporig, dvs. porerna är mycket små och knappt synliga, och har aldrig problem med finnar eftersom det inte finns talg överskott utan ett talg underskott.

Blandhy- Blandad hy är den hudtyp som är vanligast, med fetare parti/pormaskar på det som man kallar för T-zonen d.v.s. panna, näsa och haka. Huden på kinderna är då oftast normal eller torr.

Fet hy – Fet hy beror på en överproduktion av fett i talgkörtlarna. En fet hy kan ha stora porer, finnar, glansighet, dålig elasticitet, oljig hudyta över hela ansiktet. Både pormaskar och finnar kan förekomma pga talg och pigment som har fyllt talgkörtelns gång.

Hudtillstånd:

Känslig hud – Små porer, tunn, rödflammig vid stress, kan växla mellan torr och fet hy, lättirriterad, kan reagera på kosmetika, tvättmedel, stark mat, kyla, vind, sol och värme.

Eksem hud –  Utvärtes, invärtes, Inflammerad, rodnande, klåda, lättirriterad, tål ej viss kosmetika, tvättmedel, rödflammig vid stress, kan ha brustna blodkärl, torr eller växlar mellan torr och fet, reagerar även på vatten, kyla, vind, sol, värme.

Mogen hud – Fuktfattig, sämre elasticitet, linjer, kan se trött och grå ut, sämre cirkulation.

Akne hud –  Producerar mycket talg, ofta stora porer, tjock, grov vid ärrbildning, känslig vid ständiga inflammation, kan ha bölder.

Vår grundtanke är att människans inre och yttre hör ihop.

Mår du bra på insidan, så syns det på utsidan. Alla vill vi sträva mot att få en frisk normal hy. Men ibland är det såklart inte så enkelt.

Det är där hudvårdsprodukter kan göra skillnad till viss del!
Vi i vårt nordiska kalla klimat känner av hur lite luftfuktighet gör huden torr framförallt, och många känner säkert igen att tex eksem ofta blir sämre på vintern. Vi behöver därför riktigt bra verksamma hudvårdsprodukter för att hålla huden mjuk och återfuktad.

Ett klokt val av hudvård är viktigare än man tror! Att tex inte använda hudvårdsprodukter som förstör hudens naturliga funktion är a och o. Exempelvis stark rengöring som tvättar bort hudens eget skydd, de ”goda bakterier” som behövs för hålla huden i balans. Då är det till och med bättre att inte använda nåt alls.

Årets tips! Håll inte på och experimentera för mycket med huden! Det kommer tyvärr ställa till med mer skada än nytta på lång sikt. Och tänk på att rynkor får vi med tiden ändå, därför att vi har levt livet, eller hur 😉

Med det sagt vill vi därför att hudvård ska vara enkelt. En del håller med andra inte.

Men faktum är att bra naturliga produkter balanserar huden, hjälper huden att klara sig själv bättre och återställer huden till dess utgångspunkt, grundhudtypen vi är födda med.
De växtoljor och fetter som finns i naturlig, ekologisk hudvård, gör så att vi inte behöver smörja in oss lika mycket och ofta och fördröjer dessutom hudens åldrande på så sätt att det tar längre tid för rynkor att bildas.

Som bas i en daglig hudvårdsrutin räcker det med en mild rengöring, återfuktning/ansiktsvatten och skydd i form av ansiktsolja eller ansiktscreme.
Sen kan man givetvis bygga på med produkter som ansiktspeeling som peelar bort döda hudceller och gör så att huden kan ta upp näringsämnen bättre, ansiktsserum som går mer på djupet, ögoncreme för att mjukgöra den tunna fina huden runt ögonen mf.

Nästa del kommer att handla om hur du tar hand om din hud på ett smart sätt, både inifrån och ut.

 

Ljung hudvård står för ekologisk, närproducerad och miljövänlig hudvård och tillverkas i hjärtat av Lappland. Med bakgrund av svåra hudproblem och genom den positiva effekt som vegetabiliska råvaror har på huden, inspireras vi till att utveckla tillverkningen av naturliga hudvårdsprodukter. Våra hudvårdsprodukter hjälper huden att hålla sig frisk, mjuk och smidig med en unik kombination av ekologiska oljor och örter som skyddar och återfuktar huden på ett naturligt sätt.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *